Onze missie
Vullen of Voeden biedt tools om te inspireren en een bewuste leefstijl te stimuleren. Dit doen we door op alle lagen en in alle kanalen kennis en inspiratie te verbinden.
Aandacht en maatwerk
De geboorte van je eerste kind is een magisch moment. De eerste weken daarna staan volledig in het teken van voeden. Mijn beleving van eten en drinken veranderde in die tijd drastisch, mijn lijf was een doorgeefluik van voedsel aan onze dochter Isabeau. Ik moest gewoon weten waar ik al dan niet goed aan deed. Tijdens de zwangerschap van ons tweede kind paste ik die inzichten gretig toe in onze keuken. Luca groeide als kool, in mijn buik én daarbuiten. ‘Wat geef je hem te eten?’, was steevast de vraag. Ook mijn man Wilfred ging zich meer en meer in het voedingsvraagstuk verdiepen. De weg naar bewuster eten ging echter niet over rozen. Tijdens onze zoektocht kwamen we veel tegenstrijdige adviezen tegen. Vaak was het een kwestie van uitproberen: wat werkt en wat niet? En hoe vertaal je zo’n algemene voedingsrichtlijn naar een concrete boodschappenlijst of recept…?
Inmiddels zijn we een stuk verder. Niet in de laatste plaats dankzij de hulp van specialisten op dit terrein. En deze kennis willen we graag online met jullie delen. Zodat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Want Vullen of Voeden is vanzelfsprekend niet alleen óns verhaal.
In ‘Groeiboek voor Opvoeders’ gaan we dieper en breder in op de balans tussen voeden, opvoeden en zelfreflectie. Het gaat vooral om maatwerk en aandacht. Het boek vertaalt de nieuwste wetenschappelijke kennis naar de dagelijkse praktijk. Ik sprak hiervoor met experts op verschillende terreinen. Van gezinstherapeut en neuropsycholoog tot tandarts en voedingsdeskundige. Dit alles in het perspectief van mijn ervaringen en ontwikkeling en interactie met andere ouders.
The public health of five million children should not be left to luck or chance
Bewuster eten en leven
1. MEER FRUIT
Fruit bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. De meeste kinderen vinden fruit lekker. Bedenk wel hoe je de dagelijkse portie fruit verwerkt. In een sapcentrifuge gaan vezels verloren. Fruit uit het vuistje blijft dus favoriet in alle kleuren van de regenboog.
2. MEER GROENTE
De meeste groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en vele andere nuttige stoffen. Er zijn heel veel verschillende soorten te koop, zodat je lekker kunt variëren. Wel moeten kinderen vaak even wennen aan nieuwe smaken. De manier van bereiden maakt dikwijls het verschil tussen ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Het kan bijvoorbeeld helpen als je groenten in een smoothie of soep verwerkt.