Kruidige kiptajine met zoete Groenten
Bereiding
Een tajine is een aardewerken stoofpot (een diepe schaal met een kegelvormig of bolvormig deksel) om groente-, vlees- en visgerechten te bereiden. Hij wordt vooral in Tunesië, maar ook in Marokko gebruikt. Als je met de tajine op gas kookt, gebruik dan een sudderplaatje.
1. Braad de kippenbouten aan weerszijden aan in olijfolie in de tajine. Voeg dan de fijngesneden ui en knoflook toe en bak 5 minuten mee.
2. Snijd intussen de wortel in halve schijfjes en de pompoen in blokjes.
3. Snijd de venkel in stukjes en de tomaat in 8 partjes.
4. Snijd de pruimen en abrikozen doormidden. Pel zo nodig de doperwten.
5. Voeg alle ingrediënten, inclusief de kruiden, toe zodra de ui glazig is.
6. Meng alles goed door elkaar en voeg een klein beetje water aan de tajine toe zodat de groenten niet droog koken (let op, niet te veel, want dan stroomt de tajine na vrijkomen van vocht uit de overige groenten over).
Strooi de citroenrasp (alleen rasp van het gele stuk van de schil) eroverheen.
7. Laat het geheel ten minste anderhalf uur garen op laag vuur (liefst op een verdeelplaatje).
8. Garneer indien gewenst met amandelschaafsel.