Community

 
Erik Scherder

Erik Scherder

Hoogleraar Klinische Psychologie

Hersenen, beweging en muziek

Veel kinderen bewegen te weinig en brengen te veel tijd door achter het scherm van tv, computer of smartphone. Dit is niet alleen slecht voor hun lichamelijke ontwikkeling (zwaarlijvigheid e.d.), maar ook voor de ontwikkeling van hun brein. Het heeft een negatief effect op vaardigheden als taal en motoriek en kan tot psychische en emotionele problemen leiden, zoals depressieve symptomen. Gamen kan wél goed zijn voor het kind, mits beperkt tot plusminus één uur per week. In de nieuwe editie van Vullen of Voeden wordt dit verder toegelicht. Maar laat je kind vooral veel buitenspelen, en combineer dat met activiteiten als muziek(lessen), sport, dans en denksport. Een zogenaamde ‘verrijkte omgeving’, waarin het kind zonder dwang wordt uitgedaagd en gestimuleerd om nieuwe dingen te ontdekken, is heilzaam voor de lichamelijke en geestelijke groei. Kinderen worden er slimmer, socialer én vrolijker van, en lijken op latere leeftijd minder vatbaar voor ouderdomskwalen zoals dementie.

Ria Penders

Ria Penders

Natuurdiëtist en therapeut
psycho-neuro-immunologie

Vullen of Voeden

“Lust ik niet!” riepen sommige kinderen na het aanschouwen van de uitgestalde ingrediënten. Maar toen er geproefd kon worden werd het dringen en waren de schalen in no time leeg.

De afgelopen weken zijn we gestart op de basisschool Paulus in Heiloo met het geven van workshops. In kleine groepjes leren de kinderen gezond en lekker eten te maken. Ze helpen met het schoonmaken en snijden van groenten en fruit, vullen de blender en roeren in de pan. Zo creëerden ze Sinterklaassoep, een pompoensoep met speculaaskruiden. De kinderen draaiden dadel-noten-balletjes en maakten een smoothie. Ze maakten kleurrijke broodjes gezond. Lees verder

Anne Marie van Bilsen

Anne Marie van Bilsen

Holistisch kindertherapeut

Digitale prikkels

Afgelopen woensdag tref ik voor het eerst na een telefonische intake Dylan van acht jaar en zijn moeder Masha. Dylan heeft een diagnose ADHD en medicatie slaat keer op keer niet goed aan. Ze komen bij mij om wat handvatten te krijgen in hoe om te gaan met Dylan. De hulpvraag is “hoe wordt Dylan rustiger?”. Wat houd rustiger in, is mijn vraag. Masha geeft aan dat ze haar zoon niet zo goed begrijpt en veel ruzie heeft met Dylan. Ook heeft hij zeker vijf keer per week een nachtmerrie. Hij wordt dan schreeuwend wakker en is bang en ervaart dat de “monsters van de tablet spelletjes” door zijn kamer lopen.
Lees verder

Remko Kuipers

Remko Kuipers

Arts en Farmacoloog

Échte superfoods

Tot enkele tientallen jaren geleden was ondervoeding een belangrijk gezondheidsprobleem. Voeding werd tot die tijd daarom voornamelijk bekeken als bron van energie. Een ‘gezonde’ voeding moest genoeg energie bevatten, zodat je gedurende je leven voldoende kracht had om te overleven.
Tegenwoordig krijgt iedereen via de voeding (meer dan) genoeg energie binnen. De hoeveelheid energie in voeding is voor mensen in de Westerse wereld daardoor inmiddels meer nadeel dan voordeel geworden. De gezondheid van voeding wordt door wetenschappers tegenwoordig daarom niet meer bekeken vanuit het korte termijn perspectief van energie (calorieën), maar vanuit het lange termijn perspectief van gezond oud worden (healthy aging) met de voor een goede gezondheid benodigde bouwstoffen (micronutriënten en fytonutrienten).
Micronutriënten zijn de welbekende vezels, vitaminen en mineralen. Deze nutriënten zijn noodzakelijk voor een gezonde stoelgang (vezels) en bijvoorbeeld de stofwisseling (onder andere het gezond houden van de organen) in ons lichaam. Fytonutriënten zijn minder bekende nutriënten in onze voeding omdat wetenschappers nog niet precies weten hoe deze stofjes werken. Wat echter wel uit wetenschappelijk onderzoek blijkt is dat de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze fytonutriënten zeer gunstig is voor onze gezondheid.
Voedingsmiddelen die veel fytonutriënten bevatten zijn: knoflook, tomaten, boerenkool, spinazie, broccoli, spruitjes, pompoen, zwarte bessen, olijven en peulvruchten. Wat mij betreft zijn dit soort voedingsmiddelen daarom de échte superfoods: supergezond en bovendien niét zo superduur als goji bessen, inca-bessen, tarwegras of chia zaad.
Meer weten? Lees de venieuwde editie van het boek ‘Vullen of Voeden’!

Nienke Gottenbos

Nienke Gottenbos

Buikpijn is misschien wel één van de meest voorkomende klachten die (kleine) kinderen kunnen hebben. Als ervaren moeder weet je dat ‘buikpijn’ lang niet altijd betekent dat er ook echt iets mis is in die buik. ‘Buikpijn’ is de term die veel kinderen plakken op, nou ja, van alles. Van oorpijn tot spanning voor de eerste schooldag en van vermoeidheid tot overprikkeling: in het vocabulaire van je kleintje kan alles zich zomaar vertalen naar ‘buikpijn’.
lees verder...

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga

Gezondheidsdeskundige

Lekker vet, vet lekker

Mijn grote droom is dat we de aarde een stuk gezonder doorgeven aan onze kinderen en zij weer aan hun kinderen. Een aarde die een veel gezonder is, met schone zeeën, zuivere lucht en een gezonde bodem die rijk is aan voedingsstoffen. En dat planten, dieren en mensen weer in een natuurlijk evenwicht leven. Het lijkt een toekomstdroom die ver weg is. Toch kan ie uitkomen en het mooiste is: iedereen kan zijn steentje daaraan bijdragen, daar ben ik van overtuigd.
Voeding, de gezondheid van onze aarde, ontspanning en beweging zijn dé pijlers waar we zelf aan kunnen werken om met en op deze aarde gezond oud te worden. Daar kan iedereen elke dag, elke maaltijd aan werken. Door te kiezen voor voedsel dat onze gezondheid dient, doen we direct iets heel gezonds voor de aarde. Kies bijvoorbeeld vaker voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke. Of voor Omega-3 vetten die –echt niet alleen- via vis maar ook via overheerlijke planten op ons bord kunnen belanden. Lekkere vetten zijn niet alleen vet lekker, ze zijn ook nog eens vet gezond! Laten we dergelijke gezonde vetten met de spreekwoordelijke paplepel ingeven bij onze kinderen, daar zou ik voor willen pleiten.
Ik ben er blij mee dat ik in de nieuwe versie van ‘Vullen of Voeden’ een artikel over deze gezonde vetten mocht schrijven. Met kennis over eerlijke en heerlijke voeding, kunnen we een stap zetten naar onze eigen gezondheid, die van onze kinderen én die van de aarde.

Gast Blogger

Gast Blogger

Tijd om afstand te nemen. Dat is mijn besluit en daar wil ik mij, hoe lastig ook, aan houden. We zitten te veel op elkaars lip. En daarbij, hand in hand door het leven gaan is leuk, maar wel tot op zekere hoogte. Als je zo met elkaar verweven bent als wij, dan kan het niet anders dan dat er toch ook een keerpunt komt. We kennen elkaar al een aantal jaren. Toen ik hem voor het eerst zag was ik meteen verkocht. Zijn toon was om door het spreekwoordelijke ringetje te halen en zijn uiterlijk was ook zeer aantrekkelijk te noemen. Ook viel ik voor zijn intelligentie, zo smart. Echt óveral had hij antwoord op. Ik hoefde maar een vraag te stellen en hup; daar was hij al met het antwoord. Ik had de buitenwereld, bij wijze van spreken, nog amper nodig. Want zeg nou zelf; als de antwoorden binnen handbereik liggen, ga je toch niet stad en land afzoeken? Ik had hem en hij had mij, 24/7, mijn appeltje.
lees verder...